Varje station har en idé om att visa hur olika saker i vår värld fungerar. Stationerna hjälper oss att öva upp och experimentera med våra sinnen; balans, koncentration, handalag, syn, hörsel, känsel osv. Samtidigt som de inspirerar vår tankeverksamhet. 

 

FAKIRSTOLEN    -    " Sätt dej, om du vågar ! "

Varje spik är vass. Stolens sittdyna är uppbyggd av 400 spikar. Vad väljer du? Att sitta på en spik eller fyrahundra ! 

 

RALLYSPEGELN  - " Öva dej att tänka bak och fram !"

Rallyspegeln utmanar dej till att öva upp koordination och motorik på ett underhållande sätt och visar samtidigt att oanvända rörelsemönster kan vara svåra att hantera i början. Men det går bättre och bättre. Jobba, jobba ;) 

 

7 oops!  -  " Pulpeterna ser lika ut, eller vänta nu ... " 

Här får man öva upp sin koncentrationsförmåga, det döljer sig ofta olikheter både i ting och i text trots att det ser väldigt lika ut när du lyfter på pulpetlocken. 

 

PYRAMIDEN - " Bygg en pyramid av fyra likadana klossar ! "

Här tränar du förmågan att tänka logiskt och spatialt. Det finns många medlemmar i familjen Pyramid, den här heter tetraeder.

 

HEMLIGA LÅDAN  -  " Kan man se med händerna ? "

Stick in handen och känn efter; va är det som finns där? Det stimulerar din fingertoppskänsla och ger dej en insikt om hur det är att var synskadad.

 

DOLDA TVILLINGAR  -  " Hitta två likadana flaggor ! "

Två tavlor med många fina flaggor som ger en insikt i hur många nationaliteter som finns i Österbotten och varifrån de flyttat. En flagga finns på båda tavlorna, med koncentration och systematik hittar du säkert vilken det är.

 

PÅ SPÅRET !  -  " Vasa - Seinäjoki; tur och retur ! "

Håll tungan rätt i mun, det är ett el-tåg som stannar om båda trådarna inte har kontakt. Men koncentration och stadig hand kommer du fram och får en första insikt i elteknik.

 

LUFTKANONEN - " Ladda, sikta, skjut ! "

Komprimerad luft kan vara bra till många saker, till exempel att torka hår med !

 

CRESCENDO  -  " Liten tuva stjälper stort lass ! "

Med rätt dimensionering och rätt avstånd kan man åstadkomma stora saker. Kan man lagra energi i en stående massa som frigörs under ett kontrollerat fall?

 

HANGOVER  -  " Kan en kloss hänga utanför plattformen? "

Hmm....

 

LJUDGRANEN  -  " Kulmusik ! "

Musik skall byggas utav glädje, av glädje bygger man musik. En kula som vandrar nedför ett träd med olika stora blad gör sin egen musik.

Nyfiken i en strut! :-)